Helmistä enemmän

MITEN HELMI SYNTYY?

Kun puhutaan aidoista ja viljellyistä helmistä, mikä onkaan niiden ero:
Meriveden helmi syntyy, kun toisen simpukan soluvaipan palanen päätyy vahingossa simpukan sisään, jolloin simpukka suojautuu vierasta esinettä vastaan erittämällä helmiäistä murusen päälle.
Tällöin puhutaan aidoista merivedenhelmistä, jotka ovat siten kovempia ja niiden pinta on tiiviimpi, kuin makeanvedenhelmien ja kestävät kulutusta paremmin.
Aidot helmet koostuvat siis suurelta osin helmiäisestä, koska kuluneen helmiäiskerroksen alta tulee aina uusi helmiäiskerros. Luonnossa helmen kehittyminen saattaa kestää vuosia.

Murusen päätyminen simpukan sisään on siis kahdenlaista.

HELMIEN VILJELY

Viljellyt makeanvedenhelmet taas muodostuvat simpukan kuoresta valmistetun pallon tai sirun ympärille eli käytetään toisen simpukan vaippaa, joka istutetaan emosimpukan sisälle. Simpukka alkaa muodostaa helmiäistä vieraan esineen ympärille. Helmet saavat kehittyä emosimpukan sisällä noin kolme vuotta ja yksi simpukka saattaa tuottaa jopa 40-50 helmeä. Viljellyt makeanvedenhelmet ovat nyt niitä josta puhutaan eli suurin osa normaali ihmisen ostettavista olevista helmistä. Muodoltaan ne ovat myös osin epämuotoisia, eri kokoisia ja siksi myös viehättäviä. Makeanvedenhelmien luonnolliset värisävyt ovat hempeitä ja niitä voidaan myös värjätä halutun värisiksi.

Alkuperäiset japanilaiset viljellyt helmet ns. Akoya-helmet viljellään pienikokoisissa simpukoissa ja ylittävät harvoin halkaisijaltaan kymmenen millimetriä ja niistä voit lukea tarkemmin laittamalla Googleen hakusanan Akoya-helmet – Pirami.

PURISTETTU HELMI

Puristettuja helmiä käytetään markkinoilla myös paljon. Helmi valmistetaan helmiäismassasta. Iso määrä aitoja luonnonhelmiä murskataan ja puristetaan pyöreiksi helmiksi teollisesti. Helmi on siis aito, mutta muoto on saatu mekaanisesti aikaan useamman helmen aineksesta puristamalla. Helmi on yleensä täydellisen pyöreä ja sileä.

JÄLJITELMÄT

Tunnetuin jäljitelmä on Majorica-helmi, jota valmistetaan Mallorcalla. Helmen sisus on lasia tai muovia ja päältä kalansuomuesanssista ja lakasta valmistetulla pinnalla.

Jäljitelmät erottaa aidoisa ja viljellyistä helmistä siten, että hankaa helmeä etuhampaisiin. Jos pinta tuntuu sileältä, on hyvin todennäköistä, että kyseessä on synteettinen helmi. Aidon helmen pinta tuntuu vähän karhealta.

Jäljitelmät erottaa lisäksi siitä, että helmi on tasakokoinen, pyöreä, sileä ja virheetön ollakseen luonnontuote.

Toiseksi helmiäinen on paljon painavampaa materiaalia kuin esim. muovi, josta helmikopiot usein tehdään. Tunnistat aidot helmet siis myös painosta.

HELMIEN HOITO

Helmiä on kuitenkin hoidettava oikein, jotta niiden kauneus säilyisi. Helmen pinta on verraten pehmeää ja kovat tai terävät esineet saattavat naarmuttaa pintaa.
Helmi ei (eikä lukko ja muut osat)  myöskään pidä kovasta kuumuudesta, ei saunasta, ei kosteudesta eivätkä ne sovi auringonottokoruiksi. Helmiä kannattaa varjella parfyymeilta, hiuslakalta ja muilta kosmeettisilta aineilta. Ne voivat vähitellen muuttaa helmien väriä.

Helmet voi pyyhkiä varovasti puhtaaksi veteen kostutetulla pehmeällä pyyhkeellä. Säilytä helmiä kangaspussissa tai muuten hengittävässä rasiassa ja aina vaakatasossa. Älä roikota helminauhakoruasi telineessä, sillä helmisilkki antaa ajan myötä periksi ja voi hieman venyä.

Helmikorut on tarkoitettu käytettäväksi ja ne voidaan aina uudelleen helmeillä ja sitoa samaan tai eri muotoisiksi koruiksi.

Horoskooppikivenä helmi on kaksosten sekä kesäkuussa syntyneiden onnenkivi!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s